Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kuantum bilgisayarlarda Qutrit dönemi

11.01.2022
40
A+
A-

Bilgisayar dünyasına son yıllarda giren bir kavram var ki o da kuantum bilgisayar sistemleri. Kuantum bilgisayarı, kuantum fiziği ilkelerini …

Kuantum bilgisayarlarda Qutrit dönemi

Bilgisayar dünyasına son yıllarda giren bir kavram var ki o da kuantum bilgisayar sistemleri. Kuantum bilgisayarı, kuantum fiziği ilkelerini kullanan ve standart bilgisayarların en yüksek hesaplama kabiliyetinin çok üzerinde hesaplama yapabilen sistemlere deniyor.

Kuantum hesaplamaları nedir?

Standart bilgisayar sistemlerinde 1 ve 0 bit değerlerini kullanıyoruz. Buna ikili sistem ya da Binary Digit deniyor. Kuantum hesaplamaları tarafında ise Qubit ya da durum olarak tanımlanan değerler kullanılıyor. Qubit aynı anda 1’e karşılık gelen uyarılmış durum ve 0’a karşılık gelen temel durumu işleme kapasitesine sahip. Qubitler bu sayede bu iki durum arasında sonsuz alt bölüm işleyebiliyor. Her bir Qubit bir süper iletken devre üzerinde bulunuyor. Kuantum fiziği de işte burada devreye giriyor.

Standart bilgisayar donanımlardan transistör sayısı arttıkça işlem kapasitesi de artıyor ancak elektriksel yapıların bir noktadan sonra tekrar yenilenmesi gerektiği için işlem süreci uzamaya başlıyor. Kuantum bilgisayarların ışık hızına yakın bir sürede tüm işlemleri tamamlayabileceği belirtiliyor. Bu bakımdan yüksek yoğunluklu işlemlerde kuantum bilgisayarlara ihtiyaç doğuyor. Normalde Qubitler çok kırılgan olduğu için uzay sıcaklığından 250 kat daha soğuk ortamlarda tutulması gerekiyor. Ayrıca veri kaybını önlemek için de çok iyi birleştirilmesi gerekiyor.

Kuantum alanında faaliyet gösteren Rigetti Computing ses getirecek bir yeniliğe imza attı. Qutrit adı verilen bu yenilik anlaşılacağı üzere Qubit olarak bildiğimiz değerde üçüncü bir durumu daha aktif hale getiriyor. 1’in üzeri şeklinde bir tabir yapılan bu durum 2’ye karşılık geliyor. Qubit değeri 0-1 arasında olasılıkları işlerken Qutrit ise 0-2 arasında olasılıkları işliyor. Böylece çok daha zor iş yükleri kaldırılabiliyor. 

Qutritler sadece yoğun iş yükleri için tasarlanmadı. Yeni hata düzeltme teknikleri de bu sayede mümkün olacak. Bununla birlikte Qubit durumlarını arttırmak sistemin dayanıklılık ömrünü azaltıyor. Bozulan sistemler hiç bir iş yapmama veya üretilen sonuçların kalitesini ciddi anlamda azaltma gibi hatalara sebep oluyor. Bu bakımdan Qutrit değerleri mikrosaniyelik ölçekte işler için uygun. Rigetti Computing yeni Qutrit değerlerini deneysel olarak Quil-T komut seti mimarisinde araştırmacıların kullanımına sundu. 
 

Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.