Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dizüstü bilgisayarlarda kullanıcıların el hareketini komutlara dönüştüren sistem geliştirildi: Typealike

21.01.2022
37
A+
A-

Gün geçtikçe insan-bilgisayar etkileşimine dair yeni teknolojiler daha fazla ortaya çıkıyor. Son olarak Kanada’daki Waterloo Üniversitesi …

Dizüstü bilgisayarlarda kullanıcıların el hareketini komutlara dönüştüren sistem geliştirildi: Typealike

Gün geçtikçe insan-bilgisayar etkileşimine dair yeni teknolojiler daha fazla ortaya çıkıyor. Son olarak Kanada’daki Waterloo Üniversitesi araştırmacıları, kullanıcıların el hareketlerini algılayarak bilgisayarları kontrol etmeyi sağlayan Typealike adını verdikleri yeni bir sistem geliştirdi.

36 farklı hareket algılanabiliyor

Typealike sistemi, dizüstü bilgisayarının ekranının konumu gereği daha aşağıda konumlanan ellerin hareketlerinin algılanabilmesi için web kamerasının görüş açısını artıran küçük bir mekanik bağlantı(ayna) ve farklı kullanıcılar için farklı el hareketlerini algılayabilen makine öğrenimi tabanlı bir yazılımdan oluşuyor.

Örnek vermek gerekirse Typealike sistemini kullanan bir kişi elleri klavyenin üzerindeyken ‘baş parmak yukarı‘ hareketi yaptığında yazılım, bu hareketi algılayarak bilgisayarın sesini açabilecek.

Bilim insanları, kullanıcıların ellerinin farklı boyutlarda olduğu ve farklı göründüğü için toplamda 36 farklı hareketin 30 farklı kullanıcı tarafından yapıldığı bir veri tabanı oluşturduklarını söylüyorlar. Sistemin ayrıca farklı aydınlatmalara sahip ortamlarda da yüksek doğruluk sunduğu belirtiliyor.

Yapılan hareketleri %97 doğru algılayabildiği belirtilen Typealike‘ın, geliştirilerek kontrol cihazlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak sanal gerçeklik ortamlarında da kullanılması amaçlanıyor.

ETİKETLER: ,
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.