Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Akşehir Gölü küresel ısınma ve tarımsal sulama yüzünden yok oldu

07.09.2021
47
A+
A-

Uzmanlar pazar günü yaptığı açıklamada Konya’daki Akşehir Gölü’nün küresel ısınma ve sorumsuz tarımsal sulamanın etkileri nedeniyle …

Akşehir Gölü küresel ısınma ve tarımsal sulama yüzünden yok oldu

Uzmanlar pazar günü yaptığı açıklamada Konya‘daki Akşehir Gölü‘nün küresel ısınma ve sorumsuz tarımsal sulamanın etkileri nedeniyle üzerinde araba sürülecek kadar kuruduğunu belirtti. Daha öncesinde 6 metre derinliğe kadar ulaşan Akşehir Gölü şimdi tamamen çorak.

Konya Selçuk Üniversitesi Jeoloji Profesörü Tahir Nalbantçılar‘ın aktardığına göre çevresini hem ekolojik hem de ekonomik olarak destekleyen bu göl, çeşitli bitki ve hayvanlara ev sahipliği yapan önemli bir su kütlesiydi. Şimdi ise burası yüzlerce balıkçının işsiz kaldığı ve göl yatağında kalan çok az küçük bitki topluluklarında otlayan hayvanların olduğu bir yer.

Öte yandan geçmişte de defalarca tükenme noktasına gelen Akşehir Gölü, o dönemlerden bir şekilde kurtulabilmişti. Bugün hissedilen küresel ısınmayla beraber ise artık gölün geri döndürülmesi imkansız bir hal aldı. Bununla birlikte uzmanlara göre bu yok olmanın sebebi yalnızca küresel ısınma değil. Aynı zamanda tarımsal sulama için yapılan küçük yapay göller ve gölü besleyen dereler üzerine yapılan bariyerler de gölün kurumasının sebepleri arasında. Gölün ortadan kalkışının bir sebebi de yerel halk tarafından açılan kuyular olarak gösteriliyor. Daha öncesinde ortalama 20 metre olan kuyuların yıllar içinde 150 metreye ulaştığı görüldü. 

ETİKETLER:
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.