Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Anakart ile ekran kartı uyumu nasıl kontrol edilir?

18.04.2022
34
A+
A-

Bilgisayar kasası toplamak isteyen kişilerin, alacakları parçaların birbirleriyle olan uyumlarını kontrol etmesi gerekiyor. Özellikle de RAM …

Anakart ile ekran kartı uyumu nasıl kontrol edilir?

Bilgisayar kasası toplamak isteyen kişilerin, alacakları parçaların birbirleriyle olan uyumlarını kontrol etmesi gerekiyor. Özellikle de RAM, işlemci, grafik kartı ve SSD başta olmak üzere tüm donanımların direkt olarak bağlandığı ve birbiriyle etkileşime geçmesini sağlayan anakartların neleri desteklediğini satın alım yapmadan önce öğrenmek oldukça önemli. Biz de anakart ekran kartı uyumu nasıl kontrol edilir sorusunun cevabını adımlarıyla birlikte paylaşıyoruz.

Anakart ekran kartı uyumu nedir? Nasıl kontrol edilir?

Günümüzde piyasaya sürülen tüm ekran kartları ve anakartlar PCIe ya da PCI Express olarak adlandırılan bağlantı türünü kullanıyor. Dolayısıyla son bir kaç yıl içerisinde satışa çıkan cihazları aldığınızda böyle bir problem yaşamanız pek muhtemel değil.


AGP Express

Fakat nispeten biraz daha eski bir ekran kartı veya anakartınız varsa AGP Express olarak bilinen veriyolunu yani bağlantı türünü kullanıyor olabilir. Ancak endişe edecek bir durum değildir. Zira anakart ekran kartı uyumu oldukça kolay anlaşılabilir.

İlk olarak anakart üzerinde bulunan girişlerin çevresinde yazan kodlara bakabiliriz. Örneğin, yukarıdaki fotoğrafta ilgili bağlantı noktasının hemen yan tarafında AGP Express girişi olduğu belirtiliyor. Aşağıdaki fotoğraftaysa nispeten daha yeni bir anakart görüyoruz. Üzerinde PCI, x1 PCI Express ve x16 PCI Express girişleri bulunuyor. Burada ekran kartımızı bağlayacağımız alan x16 girişi olacaktır.

Tabii hiç görmediğimiz bir anakart satın alıyorsak, benzer bir şekilde ekran kartını da daha önce görme ve deneme şansımız olmadıysa, üreticilerin internet sitelerinden ilgili bilgilere ulaşabiliriz.

Örneğin, NVIDIA Geforce GTX 1060 ekran kartını ve MSI B450M-A Pro VDH anakartını almak istiyorsanız, NVIDIA’nın ve MSI’ın sitelerinden ilgili ürünlerin teknik bilgilerine bakabilir ve x16 PCIe mi yoksa AGP Express bağlantı noktasını mı kullanıyor öğrenebiliriz.

Buna ek olarak, buraya tıklayarak GPU-Z uygulamasını indirebilirsiniz. Bu sayede ekran kartınız hakkında tüm verilere ulaşabilir, ilgili bağlantı türünü de uygulamanın açılan penceresi üzerinde görüntüleyebilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.