Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Araştırma: Kızgın arılar daha iyi zehir üretiyor

18.08.2021
50
A+
A-

PLOS ONE isimli akademik dergide yayınlanan yeni bir çalışma, güney Avusturalya’da bulunan bal arılarının zehrindeki protein çeşitliliğini ilk …

Araştırma: Kızgın arılar daha iyi zehir üretiyor

PLOS ONE isimli akademik dergide yayınlanan yeni bir çalışma, güney Avusturalya’da bulunan bal arılarının zehrindeki protein çeşitliliğini ilk kez analiz etti. Araştırmada, davranışsal faktörlerin Parkinson ve eklem kireçlenmesi gibi hastalıklarda kullanılan arı zehrinin kalitesini nasıl etkilediği ortaya çıkarıldı.

Araştırmacılardan Dr.Daniela Scaccabarozzi, çalışmanın insan sağlığına ve arıcılık sektörüne önemli faydalar sağlayabileceğini belirtti.

Scacccabarozzi araştırma ile ilgili şunları söyledi: “Yaklaşık üçte biri önceden tanımlanmış 99 arı zehri proteini bulduk. Zehirde ne kadar fazla protein bulunursa zehrin kalitesi o kadar artıyor. Bu proteinlerin çeşitliliğini anlamak için de ekibimiz, arıların davranışları gibi bir dizi faktörü inceledi.”

Agresif arılar daha yoğun proteinli zehirler üretiyor

Araştırmacılar incelemeler sonucunda, daha “kızgın” olan arıların uysal arılara göre daha yoğun proteinli arı zehirleri ürettiğini keşfettiler. Uzmanlar bununla ilgili, “Arılar tarafından salınan zehir miktarı, diğer arıları sokarak tepki vermeye neden olan feromon salgısına dayanıyor. Bunun da arıların agresifleşmesini sağlayan genetik değişikliklerin bir sonucu olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Çalışmada ayrıca, coğrafi konumun da arı zehirlerinin kalitesi üzerinde oldukça etkili olduğu ortaya çıkarıldı.

Araştırmacılara göre, arı zehirlerindeki proteinlerin daha detaylı ve geniş çapta incelenmesi gerekiyor çünkü bu tarz çalışmalar tıpta ve arıcılık sektöründe önemli gelişmeler sağlayabilir.

Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.