Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ASPİLSAN’ın lityum pil fabrikası Nisan’da seri üretime geçiyor

24.12.2021
47
A+
A-

Yerli teknoloji şirketi ASPİLSAN enerji tarafından Kayseri’ye yapımına devam edilen Lityum İyon Pil Üretim Tesisi’nde sona yaklaşıldı …

ASPİLSAN’ın lityum pil fabrikası Nisan’da seri üretime geçiyor

Yerli teknoloji şirketi ASPİLSAN enerji tarafından Kayseri’ye yapımına devam edilen Lityum İyon Pil Üretim Tesisi’nde sona yaklaşıldı. Fabrikada makine sistemlerinin kurulumunun Ocak 2022’de tamamlanması, Nisan 2022’de de seri üretime geçilmesi planlanıyor.

Tesiste üretilecek lityum iyon piller Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kullandığı ürünlerde ve yerli otomobil TOGG’da kullanılacak. Aynı zamanda yurt dışına ihracatı yapılacak

Önce TSK için sonra özel sektör için üretim yapılacak

Tesiste üretilecek piller ilk etapta TSK ihtiyacına göre belirlenecek. Seri üretim hattından çıkacak ilk pil silindirik tipte olacak, 2,8 amper saat kapasiteye ve 3,6 volt gerilime sahip bulunacak. Elektrot hazırlama, pil montaj ve formasyon hatları olmak üzere üç kısımdan oluşacak tesis, dakikada 60 pil üretim kapasitesine sahip olacak. İlerleyen dönemde farklı tip, boyut ve teknolojideki piller geliştirilecek. Böylece özel sektörün ihtiyacı karşılanacak.

ASPİLSAN Enerji sadece pil üretimi ile kalmıyor enerji ihtiyaçları konusunda dışa bağımlılığı azaltmak için Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. ASPİLSAN Enerji, 2020 yılında Ar-Ge proje sayısına göre ülkemizin en çok proje yürüten 36. firması, Ar-Ge harcamalarında ise en büyük 182. firması oldu.

Dünyada lityum kıtlığı başlıyor

Dünya genelindeki tüketim çılgınlığının artmasıyla beraber ham madde sıkıntısı yaşanıyor. Bildiğiniz üzere çip krizi nedeniyle teknolojik ürünlerin seri üretim hızı düştü, fiyatlar arttı. Otomobil kıtlığı yaşanmaya başladı. Çip kriziyle beraber bir de magnezyum krizi başladı diye üzülürken son olarak lityum krizi boy göstermeye başladı. Pillerin ve bataryaların ana hammaddesi olan lityuma talep ciddi oranda arttı. Çinli lityum üreticileri talebe yetişemiyor. Lityum karbonat materyalinin ton fiyatı yıl başından bu yana yüzde 276 artış gösterdi. Lityum madenlerinin sayısı artmadığı sürece lityum sıkıntısı büyüyecek ve yeni bir kriz başlayacak.

Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.