Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bilim insanları: Covid hapları yakında kullanılmaya başlayabilir

18.10.2021
44
A+
A-

Bilim insanları yaptığı yeni bir açıklamada, Covid-19’u tedavi etmede kullanılacak olan hapın önümüzdeki aylarda kullanıma başlama ihtimali …

Bilim insanları: Covid hapları yakında kullanılmaya başlayabilir

Bilim insanları yaptığı yeni bir açıklamada, Covid-19’u tedavi etmede kullanılacak olan hapın önümüzdeki aylarda kullanıma başlama ihtimali olduğunu belirtti. Virüsü erkenden durdurabilecek bir tedavi bulma çabasının bir parçası olan ilaç, şu sıralarda insanlar üzerinde deneniyor.

ABD’deki Kuzey Carolina Üniversitesi’nden virolog Timothy Sheahan bununla ilgili NBC News’e verdiği demeçte, “Ağızdan alınan antiviraller yalnızca kişinin Covid-19 hastalığının süresini kısaltmakla kalmaz, aynı zamanda hastaysanız evinizdeki insanlara bulaşma ihtimalini de sınırlama potansiyeline sahiptir” ifadelerini kullandı.

Antiviraller hâlihazırda HIV ve Hepatit C gibi hastalıklarda kullanılıyor. Herkesin bildiği gibi Tamiflu ilacı da hızlı uygulandığı takdirde grip semptomlarını kısaltmada ve hastaneye yatma riskini azaltabilir. Bu da antivirallerin etkilerine önemli bir örnektir.

Sonuçların kış aylarında çıkması bekleniyor

NBC News’in haberine göre Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nden Carl Dieffebach, şu anda koronavirüse karşı umut veren en az üç antiviral ilacın test edildiğini ve sonuçlarının kış aylarında çıkmasının beklendiğini belirtti.

İlaçların ilki Merck & Co. tarafından geliştirilen Molnupiravir, ikincisi Pfizer tarafından geliştirilen PF-07321332, üçüncüsü ise Roche ve Atea Pharmaceuticals tarafından üretilen AT-527.

Antiviraller virüsün insan hücrelerinde çoğalma yeteneğine müdahale ederek çalışır. Uzmanlara göre Monupiravir de virüsü hata yapmaya teşvik ederek onu çoğalamaz hâle getiriyor. Bunun sonucunda da hastanın viral yükü azaltılıyor, enfeksiyon süresi kısaltılıyor, ciddi hastalık ve ölüm önleniyor.

Uzmanlara göre Molnupiravir ilacı için Seattle’da bulunan bir araştırma merkezinde 2000’e yakın insana deneme yapılıyor. Asistan hemşire Miranda Kelly ve eşi Joe Kelly de Covid-19’a yakalandıktan sonra deneylere katılanlar arasında yer aldı. Kayıt yaptırdıktan sonra da ikisine günde iki kez dörder doz ilaç verildi. Bundan bir hafta sonra da ikisinin de iyileştiği gözlemlendi.

“Dağıtım sistemi oluşturulması gerekiyor”

Araştırmacılara göre antiviral hapların denemelerde etkili olduğu kanıtlanırsa ilacın dağıtımının iyi yapılması gerekiyor. Uzmanlar, pozitif test çıkar çıkmaz ilacı insanlara ulaştırabilecek bir dağıtım sisteminin çok önemli olduğunu vurguluyor.

Molnupiravir denemelerinde çalışan araştırma görevlisi Dr. Elizabeth Duke da NBC’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bir düşünün, bu hapı evdeki veya bir okuldaki herkese verebilirsiniz. O zaman gelince ciddi anlamda normale dönmeyi düşünebiliriz.”

Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.