Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çinliler “dijital savcı” geliştirdi: %97 doğrulukla suçlamalarda bulunabiliyor

14.01.2022
34
A+
A-

Çinli bilim insanları, adli vakanın sözlü açıklamalarına dayanarak %97 doğrulukla suçlama getirebilen bir yapay zeka (AI) sistemi geliştirdi …

Çinliler “dijital savcı” geliştirdi: %97 doğrulukla suçlamalarda bulunabiliyor

Çinli bilim insanları, adli vakanın sözlü açıklamalarına dayanarak %97 doğrulukla suçlama getirebilen bir yapay zeka (AI) sistemi geliştirdi. Söz konusu teknolojinin Çin Bilimler Akademisi‘nin laboratuvarında oluşturulduğu bildiriliyor.

Bilim insanları, buluşlarının savcıların günlük iş yükünü azaltarak daha karmaşık davalara odaklanmalarına yardımcı olacağından eminler. Dijital savcının, Şanghay’daki Pudong Bölgesi Halk Savcılığında zaten test edildiğini belirtelim.

Yapay zekalı dijital savcı nasıl eğitildi?

Yapay zeka, 2015-2020 yılları arasında kayıtlara geçmiş 17 binden fazla adli vakadan derlenen verilerle eğitildi. Dijital savcı, iddianame metnini hazırlarken sisteminin tanıdığı binlerce karakteristik özelliği göz önünde bulunduruyor.

Aktarılan bilgilere göre yapay zeka Şanghay’daki en yaygın sekiz suçla ilgili kovuşturma yapabiliyor. Listede kredi kartı dolandırıcılığı, kumar, tehlikeli araç kullanma, kasten yaralama, görevi engelleme, hırsızlık ve dolandırıcılık gibi suçlar var.

Çin, 5 yıldır savcılık işlerinde yapay zeka kullanıyor

Geliştiricilere göre gelecekte dijital savcı daha nadir görülen suçlamalarla ilgili soruşturma da başlatabilecek. Bu noktada Çin’in savcılık çalışmalarında yapay zeka teknolojisi kullanan dünyadaki ilk ülke olduğunu hatırlatmak gerekir.

Doğu Asya ülkesi, 2016 yılında kanıtları, tutuklama koşullarını değerlendirebilen ve bir suça karışmış şüphelinin toplum için ne kadar tehlikeli olabileceğini belirleyebilen “Sistem 206” adlı bir teknoloji kullanmaya başladı.

ETİKETLER: ,
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.