Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dijital Türk Lirası için ilk resmi anlaşma yapıldı!

07.10.2021
44
A+
A-

Türk Lirası’nın kripto para versiyonu olarak geliştirilen Dijital Türk Lirası için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni bir adım …

Dijital Türk Lirası için ilk resmi anlaşma yapıldı!

Türk Lirası’nın kripto para versiyonu olarak geliştirilen Dijital Türk Lirası için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni bir adım attı. TCMB tarafından Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu oluşturuldu. Dijital Türk Lirası’nı geliştirecek ve kullanıma sunacak ilk şirketler beli oldu.

Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu için TCMB ile ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM arasında anlaşma imzalandı. ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM, Dijital Türk Lirası’nın teknolojik paydaşı olacak. Bu firmalar Dijital TL’nin altyapısını, teknolojik geliştirme çalışmalarını ve test süreçlerini yürütecek. İlerleyen süreceçte ödeme sistemlerine entegrasyonu gibi konularda çalışmalar yapacak.

TCMB’nin açıklamasına göre Dijital Lira’nın ilk testleri kapalı devre ve dar kapsamlı olarak yapılacak. Bu sene sonunda birinci faz çalışmalarına başlanması planlanıyor. Birinci faz sonuçları, 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacak.

İlk pilot çalışmalarından ardından daha yaygın ve geniş katılımlı pilot çalışmalar yapılacak. Birinci faz çalışmalarının tamamlanmasının ardından pilot testlere vatandaşlar katılacak. Dijital Türk Lirası’nın tamamen hayata geçmesi 2-3 yıl sürebilir.

TCMB’nin konu hakkındaki açıklaması şöyle:

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturmuştur.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürmektedir. Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan süreç, teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya taşınmaktadır.

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri teknoloji paydaşlarının katılımı ile yakın işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturmuştur. Projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesi planlanmaktadır.

Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanmaktadır.

TCMB’nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur. Tüm çalışmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir. Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra, mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespiti amaçlanmaktadır.

Birinci faz sonuçları, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.