Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünya’nın en ince hoparlörü icat edildi: Duvar kağıdı şeklinde kullanmak bile mümkün olacak

02.05.2022
28
A+
A-

Her on yılda bir, ses işleme teknolojilerindeki gelişmeler ve surround ses bileşenlerine daha ucuz erişim sayesinde hoparlörler biraz daha …

Dünya’nın en ince hoparlörü icat edildi: Duvar kağıdı şeklinde kullanmak bile mümkün olacak

Her on yılda bir, ses işleme teknolojilerindeki gelişmeler ve surround ses bileşenlerine daha ucuz erişim sayesinde hoparlörler biraz daha etkileyici hale geliyor. Şimdiyse yeni bir teknoloji ile, evdeki tüm duvarları bir hoparlöre dönüştürmek mümkün oluyor.

Yeni teknolojinin önümüzdeki yıllarda kullanıma sunulabileceği belirtiliyor. MIT araştırmacıları yeni hoparlör teknolojisinin çok ince olabileceğini ve yüzeylere yapıştırılarak kullanılabileceğini açıkladılar, yani duvar kağıtlarınızın yerine hoparlerlerin gelmesi söz konusu olabilir. Buna ek olarak, üretiminde kullanılan teknik sayesinde bu yeni hoparlör teknolojisinin çok da pahalı olmayacağının altı çiziliyor.

Hoparlörlerde piezoelektrik özelliklere sahip olan ve en az 70’lerden beri hoparlörler için kullanılan poliviniliden florür film (PVDF) kullanılıyor. MIT’nin buradaki birincil yeniliği, malzemeyi yeniden şekillendirerek güçlendirmek gibi görünüyor. PVDF tabakasına delikli bir PET plastik tabakası uygulanıyor ve bu, bir vakumda ısı ile işlendiğinde PVDF’nin deliklerde sıkışmasına neden olarak binlerce küçük kubbeli yapı halinde PVDF’yi oluşturuyor. Hoparlörde titreşen, tüm PVDF malzeme tabakası değil, bu kubbeler. Bu arada, kubbeleri çevreleyen PET katmanlar, malzemenin bükülebilmesi ve yüzeylere yapıştırılabilmesi için gerekli yapısal bütünlüğü sağlıyor.

Üreticiler daha sonra kubbeleri yeniden boyutlandırarak ve yeniden düzenleyerek malzemenin akustik özelliklerini değiştirebilir ve her türlü uygulamada kullanabilirler. Kubbeler, sesi bir odadaki belirli yerlere odaklamak, ultrason görüntülemede kullanılmak ve hatta “kimyasalları karıştırmak için yeni bir yöntem sağlamak” için kullanılabilecek.

ETİKETLER: ,
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.