Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Enerjide yeni kazanç kapısı deniz akıntıları olabilir

09.01.2022
44
A+
A-

Dünyamızın her yerinin enerji dolu olduğunu içinde bulunduğumuz yüzyılda fark ettik ama bundan enerji çıkarmada şimdilik sadece güneş ve …

Enerjide yeni kazanç kapısı deniz akıntıları olabilir

Dünyamızın her yerinin enerji dolu olduğunu içinde bulunduğumuz yüzyılda fark ettik ama bundan enerji çıkarmada şimdilik sadece güneş ve rüzgarda az çok başarılı olabildik. Denizlerimizde ise kısıtlı kapasitede deniz üstü rüzgar türbinleri bulunmakta o kadar. Denizdeki dalga ve akıntılar konusunda çalışmalar yürüten Minesto isimli şirket ise bu konudaki çalışmaları epey öteye taşıyarak ticari alanda da çıktı elde etmeyi başardı.

Firmanın uçurtma dizaynı dediği uçak benzeri aygıt ile deniz içinde sekiz çizerek enerjiden maksimum şekilde yararlanmayı başarıyor. Düşük hızlardaki akıntılarda bile akıntıdan fazlasını enerji olarak üretebilmekte.

Sistem, üzerinde bulunan dümen ve yönlendiricilerin bir aşağı bir yukarı hareket etmesi prensibiyle çalışıyor. Şimdilik sadece Fareo Adaları’nda efektif olarak 2 x 100 kW sistemler kurulmuş. Ada yönetimi ile de 10 MW’lık bir anlaşma imzalanmış durumda ve üstüne 20 MW opsiyon anlaşması yapılmış.

Soldaki 50kw’lık küçük, sağdaki ise 1.2mw’lık en büyük model.

Adalar yönetimi bu enerji kaynağını rüzgar ve güneşin yerine tercih etmesindeki en büyük neden diğer enerji kaynaklarının tam tahmin edilememesi ve büyük depolama tesislerinin ihtiyacı. Halbuki gelgit akımından sağlanan enerji büyük oranda tahmin edilebiliyor.

Firmanın kendi tasarımı olan Dragon Sınıfı yeni ürünü ile 50 kW’dan 1.2 MW’a kadar tek seferde ihtiyaca göre enerji üretebilen boyutlarda üretim yapılabiliyor. En büyük 12 metrelik kanat açıklığına sahip modelin ise 1.2 MW üretmesi deniz altında şimdiye kadar tek seferde üretilen en büyük enerji türbini olacak.

ETİKETLER: ,
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.