Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Evrenin Merkezi” Gerçekten Dünya’daki Bir Köprünün Üzerinde Olabilir mi?

23.10.2021
44
A+
A-

Gerçekliği sorgulamamıza neden olan şeyler hakkında konuştuğumuzda, optik illüzyonlar en büyük paya sahiptir. Ancak akustik anormallikler …

“Evrenin Merkezi” Gerçekten Dünya’daki Bir Köprünün Üzerinde Olabilir mi?

Gerçekliği sorgulamamıza neden olan şeyler hakkında konuştuğumuzda, optik illüzyonlar en büyük paya sahiptir. Ancak akustik anormallikler, özellikle kafa karıştırmak ve şaşırtmak amacıyla tasarlanmadıysa, aynı derecede rahatsız edici olabilir. Bu, ses anomalisi olarak bilinen tuhaf bir yer olan “Evrenin Merkezi” için de geçerli.

Bu yer, Oklahoma, Tulsa’da bir yaya köprüsü üzerinde yer alıyor. Beton bir daire ile zeminde bir nokta işaretlenmiş durumda ve çevresinde daha geniş bir daire oluşturan çiçeklikler ve banklar bulunuyor. Ve içine adım attığınızda, sesiniz daha yüksek bir şekilde size geri yankılanıyor ve çemberin dışından gelen sesler bozuluyor.

Youtube kullanıcısı Trueson Daugherty’nin “Adam, Evrenin Merkezini Keşfediyor, Tulsa OK” adlı videosu, çemberin içindeki yankı etkisini (ve yakındaki “Yapay Bulut” heykelini) gözler önüne seriyor.

Anomalinin nasıl oluştuğuna dair resmi bir açıklama olmasa da, tuhaf etkiyi yaratan en olası nedenin, ses dalgalarını yansıtan çevresindeki çiçeklikler olduğu tahmin edilebilir.

Dünyada George Gölü’nün Gizemli Noktası gibi başka benzer anomaliler de bulunduğunu söyleyelim. Bu tür garip ses olayları dairesel binalarda da karşımıza çıkabiliyor. Örneğin Londra’daki St. Paul Katedrali‘nin kubbesi, kısık sesli konuşmalarınızın ses dalgalarının yankılanması sayesinde devasa kubbe boyunca iletilmesi dolayısıyla fısıldayan galeri olarak da bilinir.

Maya şehri Chichen Itza‘dan New York’taki Grand Central İstasyonu’na, benzer yapı örnekleri hem eski hem de modern pek çok binada bulunabiliyor.

ETİKETLER:
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.