Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Evrenin şimdiye kadarki en büyük ve en ayrıntılı 3D haritası oluşturuldu

25.01.2022
35
A+
A-

Karanlık Enerji Spektroskopik Enstrümanı (DESI) tarafından elde edilen veriler sayesinde şimdiye kadar evrenin en büyük ve en ayrıntılı 3D …

Evrenin şimdiye kadarki en büyük ve en ayrıntılı 3D haritası oluşturuldu

Karanlık Enerji Spektroskopik Enstrümanı (DESI) tarafından elde edilen veriler sayesinde şimdiye kadar evrenin en büyük ve en ayrıntılı 3D haritasını oluşturuldu. Araştırmacılar, DESI’den toplanan verilerin 7 aylık bir çalışmanın sonucu olduğunu söylerken bunun henüz başlangıç olduğunu belirtti.

Bilinmeyenleri keşfetmek için ilk adım atıldı

DESI’den alınan verilerle oluşturulan 3D haritada her renkli nokta, yüz milyarlarca yıldızdan oluşan bir galaksiyi temsil ediyor. DESI, galaksilerin renk tayfları hakkında ayrıntılı veriler toplayarak onların ne kadar uzakta olduğunu ortaya çıkarabiliyor. Daha uzak galaksilerden gelen ışıkların dalga boyları daha uzun olduğu için tayfın kırmızı kısmında yer alıyorlar. Üç boyutlu haritalama için kullanılan bu verilerden yola çıkarak daha uzaktaki galaksiler daha kırmızı görünüyor.

Dünyanın sol altta yer aldığı görüntüde yaklaşık 7,5 milyon galaksi yer alıyor. Araştırmacılar, her ne kadar bir başlangıç olarak sunulsa da mevcut görüntünün astronomlar için önemli bir veri kütüphanesi oluşturduğunu söylüyor.

Arizona’daki 4 metrelik Mayall Teleskobu üzerine kurulan DESI, en büyüğü 1,1 metre çapında olan altı hassas mercekten oluşuyor. Işık, bu merceklerden geçerek kabloları 10 mikron hassasiyetle yerleştirebilen 5.000 robotik konumlandırıcı tarafından kontrol edilen bir dizi fiber optik kablo tarafından yakalanılarak analiz için onu oluşturan renklere ayıran 10 spektrografa gönderiliyor.

Şimdilik 7,5 milyondan fazla galaksinin görüntülendiği projeye her ay 1 milyonun üzerinde yeni galaksi ekleniyor. 2026 yılında proje tamamlandığında çeşitli kozmoloji ve astrofizik araştırmalarına olanak tanıyacak 35 milyondan fazla galaksi projede yer alacak. Sunulacak olan veri kütüphanesi, galaksiler, kara delikler, kuasarlar ve karanlık enerji gibi bir çok konuda ayrıntıları ortaya çıkaracak.

ETİKETLER: ,
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.