Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Intel Alder Lake performans ve verimlilik çekirdekleri ile geliyor

20.08.2021
35
A+
A-

Intel’in pek çok yeni teknolojisini resmiyete kavuşturduğu Architecture Day etkinliğinde merakla beklenen ve Big.Little olarak benzetme …

Intel Alder Lake performans ve verimlilik çekirdekleri ile geliyor

Intel’in pek çok yeni teknolojisini resmiyete kavuşturduğu Architecture Day etkinliğinde merakla beklenen ve Big.Little olarak benzetme yaptığımız yeni çekirdek yapısı da resmiyete kavuştu. Aslında bu benzetmeye uymadığını söylemek gerek. 

Intel Thread Director nedir?

Intel’in işlemcilerinde performans ve verimliliği en iyi şekilde dengelemek adına ikili çekirdek yapısını denemeye başlamıştı. Daha önce 1+4 çekirdek şeklinde pilot kullanımı olan melez mimari şimdi çok daha ileri aşamaya geçti. 

Intel yeni mimaride performans odaklı P çekirdeklerini ve verimlilik odaklı E çekirdeklerini kullanıyor. Bununla birlikte Big.Little mantığından farklılaşıyor. Alder Lake S işlemciler bu yeni çekirdekleri kullanan ilk seri olma özelliğine sahip.

Intel P kodlu çekirdeklerine tam ISA setlerini ve donanım yeteneklerini entegre ederken E kodlu çekirdeklerine ise daha kısıtlı bir donanım yetenekleri vermiş. Çekirdekler farklı watt ve performans çizgisinde çalışıyor. Örneğin E çekirdekleri izlek birimi barındırmıyor. 

Örneğin AVX-512 veya DLBoost gibi yüklerde sistem P çekirdeklerine talimat gönderiyor. Arka planda çalışan uygulamalar ise uykudan uyanmasına kadar geçen süre içerisinde E çekirdeklerine havale ediliyor. Yine yapay zekâ odaklı yükler P çekirdeklerine bırakılıyor. 

Bununla birlikte işletim sisteminin iş yükünü yanlış çekirdeğe göndermesi sistemin çökmesi ile sonuçlanıyor. Intel bunun önüne geçmek için Thread Director adında bir donanım katmanı geliştirmiş. Bu katman iş yüklerini analiz ederek çekirdeklere yönlendiriyor. Uyku durumunda da enerji yönetimini yönlendirerek verimlilik sağlıyor. 

Intel Thread Director ilk olarak Alder Lake işlemcilerde kullanılacak. Konsepti en iyi şekilde kullanabilen işletim sistemi ise Windows 11 olacak. Elbette Windows 10 için de optimizasyonlar yapılacaktır. 
 

ETİKETLER: , ,
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.