Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Jüpiter’in atmosferinin ilk 3 boyutlu görüntüsü elde edildi

18.11.2021
48
A+
A-

NASA’nın Jüpiter’in yörüngesindeki Juno sondasından elde edilen yeni keşiflerle birlikte Jüpiter’in atmosferinin ilk 3 boyutlu görüntüsü …

Jüpiter’in atmosferinin ilk 3 boyutlu görüntüsü elde edildi

NASA’nın Jüpiter’in yörüngesindeki Juno sondasından elde edilen yeni keşiflerle birlikte Jüpiter’in atmosferinin ilk 3 boyutlu görüntüsü elde edildi. Uzay aracı, 2016’dan bu yana güneş sistemimizdeki en büyük gezegenin yörüngesinde dönüyor.

Juno’dan Jüpiter’e dair bilgiler gelmeye devam ediyor

Jüpiter’in atmosferinin ilk 3 boyutlu görüntüsü, 2011’de fırlatılan ve 4 Temmuz 2016’da gezegene ulaşan Juno’nun şimdiye kadarki her geçişi sırasında elde ettiği veriler kullanılarak üretildi. Uzay aracı tarafından gönderilen son veriler, bilim insanlarının gezegenin karmaşık atmosferi hakkında daha derin bilgiler öğrenmesini sağladı.

NASA’nın Gezegen Bilimi Bölümü direktörü Lori Glaze: “Juno’dan gelen gözlemler, Jüpiter’in esrarengiz gözlemlenebilir özellikleri hakkında yeni bilgiler içeren bir hazine sandığını açıyor.” dedi.

Bilim insanları, Jüpiter’in bulut tepelerinin altını incelemek ve siklonların ve antisiklonların yapısını araştırmak için Juno’nun mikrodalga radyometresi büyük avantaj sağladı. Verilerden yola çıkarak yaklaşık 300 yıldır devam ettiği düşünülen Büyük Kırmızı Leke antisiklon fırtınasının, bulut tepelerinin altında 350 kilometre boyunca uzandığı anlaşıldı.

Genel olarak siklon ve antisiklonların yapılarına bakıldığında ise siklonların üstte daha düşük atmosferik yoğunluklarla daha sıcak, altta ise daha yüksek yoğunluklarla daha soğuk olduğu ve antisiklonların da tam tersi şekilde üst kısmının daha soğuk, alt kısmının ise daha sıcak olduğu anlaşıldı.

ETİKETLER:
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.