Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Jüpiter’in Yeni Bir Uydusu Daha Keşfedildi

22.07.2021
51
A+
A-

Son günlerde, Jeff Bezos ve Richard Branson’ın uzayda yaptığı bir buçuk dakikalık yolculuk gibi, uzayla ilgili güzel gelişmeler gördük. Ancak …

Jüpiter’in Yeni Bir Uydusu Daha Keşfedildi

Son günlerde, Jeff Bezos ve Richard Branson’ın uzayda yaptığı bir buçuk dakikalık yolculuk gibi, uzayla ilgili güzel gelişmeler gördük. Ancak bundan daha önemli bir olay yaşandı: Jüpiter’in yörüngesinde yeni bir uyduya daha rastlandı.

Hâlihazırda en az 80 adet uyduya sahip olan Jüpiter’in uydularına yenileri eklenmeye devam ediyor. Gezegenin yeni uydusu S/2003J24 küçük bir uzay kayası olmasına rağmen durumda bir farklılık var. Bu farklılık, bir gezegensel uydunun ilk kez bir üniversitede veya uzay ajansında görev yapan biri tarafından değil de Kai Ly adında bir amatör tarafından keşfedilmiş olması.

Uydu daha önce NASA tarafından görüntülenmiş

Ly’nin akademik dergilere gönderilen ancak henüz yayınlanmayan gözlemlerine göre, NASA tarafından 2003 yılında görüntülenen bir uzay kayasının aslında Carme grubunun bir parçası olarak Jüpiter’in yörüngesinde dönen bir uydu olduğu ortaya çıktı. Bu, Jüpiter’in yörüngesinde sıkışan 45 km genişliğindeki bir asteroidin yanı sıra ondan kopan 23 parçayı içeren 24 uzay kayasından oluşan bir küme.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı, S/2003J24’ün fotoğraflarını çekmiş olsa da Ly’nin uydunun yörüngesini keşfetmesini, ölçmesini ve doğrulamasını sağlayan şey çeşitli teleskoplar ile gerçekleştirdiği, yıllarca süren gözlemlerini incelemesi oldu. Kısacası, bakmanın ve görmenin farklı şeyler olduğunu kanıtlayan bir duruma daha şahit olduk.

Hâlihazırda NASA ve diğer uzay ajansları, teorik olarak, güneş sistemimizin dışındaki ötegezegenlerin uydularını tespit etmelerini sağlayacak daha büyük ve daha iyi teleskoplar geliştirme aşamasındalar. Bu kesinlikle takdire şayan bir çalışma ama kendi güneş sistemimizde de keşfedilecek çok şey olduğu açık – ki bunu, “okula tekrar başlamadan önce yazın hobi olarak” astronomiyle ilgilindiğini söyleyen biri bile yapabiliyor.

ETİKETLER: ,
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.