Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kullanılmış Maskelere Yeni Görev: Artık Onlar da İşe Yarayacak!

05.02.2022
42
A+
A-

Pandemi birçok negatif etkinin yanı sıra, çevre kirliğinin de artmasına neden oldu. Maskeler, eldivenler, tek kullanımlık sağlık ekipmanlarının …

Kullanılmış Maskelere Yeni Görev: Artık Onlar da İşe Yarayacak!

Pandemi birçok negatif etkinin yanı sıra, çevre kirliğinin de artmasına neden oldu. Maskeler, eldivenler, tek kullanımlık sağlık ekipmanlarının çöpe atılması, büyük bir kayıp. Bilim insanları kullanılmış maskeleri tekrar hayata geçirmenin yeni bir yolunu bulduklarını söylüyorlar. Üstelik bu yol, daha büyük bir problemin de çözülmesine katkıda bulunabilir: İklim değişikliği.

Rusya Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Profesör Anvar Zakhidov ve üç Meksika kurumundaki araştırmacılar, atık cerrahi maskeleri dezenfekte etti ve grafen mürekkebine batırdı. Daha sonra ısıl işlemle maskeleri elektrotlara dönüştürdüler, farklı bir şekilde işlenen maske malzemesi de ayırma malzemesi olarak kullanıldı ve süper kapasitörler üretildi.

Bilim insanları çalışmalarını Energy Storage dergisinde yayınlandılar. Süper kapasitörler geleneksel pillerden farklı şekilde çalışırlar, ancak aynı işi yaparlar, gerektiğinde elektrik depolarlar. Zakhidov, bunu saatler veya lambalar gibi ev aletlerinde kullanılabileceklerini söylüyor, ölçeği büyüterek de güneş enerjisinin verilmesine ve yedek rüzgar enerjisinin sağlanmasına yardımcı olabileceğini ve zamanla fosil yakıtların yerini alabileceğini belirtiyor.

Yüz maskelerini enerji depolama cihazlarına dönüştürme fikri henüz yeni, ancak atık araba lastikleri ve hindistancevizi kabukları da dahil olmak üzere birçok gözenekli malzeme bu amaç için daha önceden test edildi. Bunlar sıklıkla işe yarasa da, genellikle yüksek sıcaklıkta işleme gerektiriyorlar ve verimli olmuyor.

ETİKETLER:
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.