Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Microsoft’un engellenen dev Activision anlaşması: Şimdi ne olacak?

29.04.2023
27
A+
A-

İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA) Microsoft’un 69 milyar dolarlık ‘Call of Duty’ üreticisi Activision Blizzard’ı satın almasını bulut oyunlarında oluşacak tekel endişesiyle engelledi. CMA’nın önceki açıklamalarından satın alımı …

Microsoft’un engellenen dev Activision anlaşması: Şimdi ne olacak?

İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA) Microsoft‘un 69 milyar dolarlık ‘Call of Duty’ üreticisi Activision Blizzard’ı satın almasını bulut oyunlarında oluşacak tekel endişesiyle engelledi. CMA’nın önceki açıklamalarından satın alımı onaylayacağı düşünülüyordu ancak tam tersi karar alındı. Peki Microsoft’un Activision anlaşması için sırada ne var?

Microsoft’un Activision Blizzard anlaşması suya mı düştü?

Tam olarak değil. Microsoft kararlılığının tam olduğunu ve temyize gideceğini söyledi. Microsoft, düzenleyici kurumun kararının pazara ilişkin hatalı bir anlayışı yansıttığını belirtti. Zira CMA, daha önceki açıklamasında satın alımın konsol pazarında ciddi bir etki yaratmayacağını söylemişti. Bulut oyunculuğu ise günümüzde çok küçük bir pazar.

Temyiz süreci nasıl işliyor?

Microsoft, bağımsız bir yargı organı olan ve birleşmenin esasını değil, sadece CMA’nın karar alma sürecini inceleyecek olan İngiltere Rekabet Temyiz Mahkemesi’ne (CAT) itiraz edebilir. Ancak bu noktada Microsoft artık Activision içeriğini İngiltere’deki Xbox kullanıcıları için Xbox Game Pass’ten uzak tutmayı teklif etmek gibi yeni çözümler sunamayacak. Özellikle film, TV, video oyunları ve müzik gibi endüstrilere odaklanan hukuk firması Harbottle & Lewis “CAT, CMA’nın kararının esasıyla ilgilenmeyecek veya tarafların kanıtlarını toptan gözden geçirmeyecek” dedi. Yani, temyiz mahkemesi hatalı bir karar olup olmadığına bakacak.

Süreç oldukça uzayacak

Microsoft’un 24 Mayıs’a kadar temyize gitmesi gerekiyor. Ancak temyiz süreci muhtemelen aylarca sürecek. Harbottle & Lewis’in kıdemli ortağı Edward Lane, temyiz mahkemesinin ‘basit‘ davaları dokuz aydan kısa bir sürede ele aldığını ancak Microsoft/Activision olayının basit bir şey olmadığını söylüyor.

Microsoft kazanırsa ne olacak?

Microsoft temyiz mahkemesini kazanırsa dava tekrardan CMA’ya iade edilecek. Microsoft’un burada imtiyazlar sunması gerekiyor. Zira CMA, inceleyecek ve değerlendirecek yeni bilgiler bulmazsa ilk aldığı karar sonucuna tekrar varabilir.

Ancak benzer emsallere bakıldığında durum Microsoft açısından çok iyi görünmüyor. CMA, 2021 yılında Meta’nın Giphy’yi satın almasını engellemişti. Meta süreci temyize taşımış ve dava CMA’ya geri dönmüştü. Ancak CMA yeni başvuruyu tekrar değerlendirerek aynı kararını korudu ve Meta, Giphy’yi satmak zorunda kaldı. Başka emsal davalarda CMA’nın kararını kısmen değiştirdiği görülüyor. FNZ ve GBST birleşmesinde olduğu gibi Microsoft, Activision Blizzard’ın tamamını almak yerine bazı bölümlerini satın alabilir.

Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.