Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

MRI Makinesinde İnanılmaz Ölüm: Kafasına Oksijen Tüpü Çarptı!

23.10.2021
35
A+
A-

Bir oksijen tankının manyetik rezonans görüntüleme (MRI) makinesine çekilmesi, cihazda taranmakta olan bir kişinin hayatını kaybetmesine sebep …

MRI Makinesinde İnanılmaz Ölüm: Kafasına Oksijen Tüpü Çarptı!

Bir oksijen tankının manyetik rezonans görüntüleme (MRI) makinesine çekilmesi, cihazda taranmakta olan bir kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. 60 yaşındaki hasta, kaza meydana geldiğinde nöbet geçirmesinin ardından Güney Kore’nin Gimhae kentindeki bir hastanedeydi. Polis, South China Morning Post’a, MRI makinesi açıldıktan sonra 60 kilogramlık bir oksijen tüpünün, makinede yatan hastanın kafasına çarptığını açıkladı.

MRI makineleri, sudaki hidrojen çekirdeklerini (protonları) hedef alan güçlü manyetik alanlar (ve radyo dalgaları) oluşturarak çalışır. Protonlar manyetik alana (bir buzdolabı mıknatısının ürettiğinden yaklaşık bin kat daha güçlü) maruz kaldıkça eksenleri hizalanır. Bilim editörü Abi Berger BMJ’de “Bu tek tip hizalama, MRI tarayıcısının ekseni boyunca yönlendirilmiş bir manyetik vektör oluşturur” diyor ve devam ediyor: “Manyetik alana ek enerji (bir radyo dalgası şeklinde) eklendiğinde, manyetik vektör sapar. Hidrojen çekirdeklerinin rezonansa girmesine neden olan radyo dalgası frekansı (RF), aranan elemente (bu durumda hidrojen) ve manyetik alanın gücüne bağlıdır. Radyo frekansı kaynağı kapatıldığında, manyetik vektör dinlenme durumuna geri döner ve bu, bir sinyalin (ayrıca bir radyo dalgasının) yayılmasına neden olur. MR görüntülerini oluşturmak için bu sinyal kullanılır.

Bu çalışma biçimi, özellikle diğer tarama yöntemlerinin çok iyi görüntü üretemediği kıkırdak, tendon ve kaslar gibi kısımlar olmak üzere vücudun içini görmek için harika olsa da, manyetik bir şey taşıyorsanız pek iyi bir seçenek olduğunu söylemek mümkün değil.

Bu nedenle hastaneler, MRI odasına metal nesnelerin sokulmasını engelliyorlar. Bu yüzden de polis, öncelikle oksijen tankının odaya nasıl girdiğini araştırıyor.

İlginç bir şekilde bu olay, bir MRI makinesi ve bir oksijen tankını içeren ilk olay da değil. 2018’de bir adam benzer bir tankı taşırken bir MRI makinesine çekilmiş ve hayatını kaybetmişti.

Radyoloji Planlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Tobias Gilk, en son kazanın ardından AuntMinnie.com ile yaptığı görüşmede “bu ‘asla gerçekleşmeyen bir olay’ olmasına rağmen, MRI manyetik mermi kazaları hala oldukça düzenli bir şekilde yaşanmaya devam ediyor ve radyoloji bunun için utanmalı” dedi ve ekledi: “Gerçek şu ki, dünyanın neredeyse hiçbir yerinde bu tür bir kazayı önlemeye yardımcı olacak açık kurallar veya gereklilikler bulunmuyor.

ETİKETLER: , ,
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.