Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Nöromorfik Bilgisayarlar Geliyor: Geleceğin En Güçlüsü Olacaklar!

14.04.2022
31
A+
A-

Sandia Ulusal laboratuvarından araştırmacılar, beynin mantığını sentetik olarak kopyalayan nöromorfik bilgisayarların, yapay zekanın …

Nöromorfik Bilgisayarlar Geliyor: Geleceğin En Güçlüsü Olacaklar!

Sandia Ulusal laboratuvarından araştırmacılar, beynin mantığını sentetik olarak kopyalayan nöromorfik bilgisayarların, yapay zekanın çözebildiğinden daha karmaşık sorunları çözebileceğini gösterdi.

Nature Electronics dergisinde yayınlanan bir makalede araştırmacılar, “rastgele ilerleme” adı verilen istatistiksel bir yöntemi kullanan nöromorfik simülasyonların, kemik ve yumuşak dokudan geçen X-ışınlarını izleme, bulaşıcı hastalıkların ilerlemesi, sosyal ağlar üzerinden akan bilgi geçişi gibi her türlü gelişmiş hesaplamayı yapabildiğini gösteren bulgularını detaylandırdı.

Sandia’dan teorik sinirbilimci ve baş araştırmacısı James Bradley Aimone, nöromorfik bilgisayarlar optimal durumlarda geleneksel hesaplamadan daha az enerji kullanarak sorunları daha hızlı çözebildiğini söylüyor. İstatistiksel problemler GPU’lar ve CPU’lar tarafından kolayca çözülemediğinden dolayı, bu yeni teknoloji, yüksek performanslı bilgi işlem için özellikle ilgi çekici.

Sandia araştırmacıları testlerini yapabilmek için bir buçuk yıl önce Intel’den aldıkları 50 milyon çipli Loihi platformunu kullandılar. Neormorfik hesaplama, diğer hesaplama yöntemlerine meydan okumak anlamına gelmese de, bilgi işlem hızı ve düşük enerji maliyeti onu bazı alanlarda daha iyi bir seçim haline getiriyor.

Buna ek olarak, yapay nöronlar içeren çipler, kuantum bilgisayarlara kübit eklemenin yarattığı zorlukların aksine ucuz ve kurulumu kolay bir teknoloji. Ancak, nöroçip işlemcileri üzerinde veya dışında veri taşımak, veri miktarı arttığında sistem yavaşladığından dolayı pahalı hale gelebiliyor.

Sandia’nın araştırmacıları bu engelin üstesinden gelmek için, ham veriler yerine çıkarılan özet istatistikleri hesaplayan küçük bir nöron grubu kullanıyor.

ETİKETLER:
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.