Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Nükleer Tehdit, 10 Yıllık Nükleer Bomba Simülasyon Sitesini Kilitledi!

04.04.2022
34
A+
A-

2012 yılında bilim ve nükleer silahlar tarihçisi, Stevens Institute of Technology’den profesör Alex Wellerstein tarafından oluşturulan Nukemap …

Nükleer Tehdit, 10 Yıllık Nükleer Bomba Simülasyon Sitesini Kilitledi!

2012 yılında bilim ve nükleer silahlar tarihçisi, Stevens Institute of Technology’den profesör Alex Wellerstein tarafından oluşturulan Nukemap sitesi, seçtiğiniz bir şehir veya yerin hangi nükleer silah saldırılarının menzilinde kaldığını gösteriyor. Harita, 1945’te Nagazaki’ye atılan 20 kiloton Fat Man‘den Sovyetler Birliği tarafından tasarlanan en büyük bomba olan 100 kiloton “Tsa Bomba“ya kadar geniş bir nükleer bomba yelpazesinden seçim yapmanızı sağlıyor.

Harita, bombalar tarafından yaratılan ilk ateş topunun yarıçapını gösterdiği gibi aynı zamanda ağır patlama yarıçapı olarak adlandırılan, radyasyonun yaklaşık bir ay içinde ölüme neden olduğu bölgeyi de işaretliyor.  Buna ek olarak ciddi anlamda yanıkların oluştuğu alanı da gösteriyor.

Nukemap son zamanlarda Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında gündeme gelen nükleer tehdit nedeniyle bir anda büyük ilgi görmeye başladı. Son zamanlarda o kadar çok kullanıcı tarafından ziyaret edildi ki, siteye ulaşımda sorunlar yaşanmaya başlandı. Ağır trafik yükünü kaldırabilmek için sitenin bir de aynası oluşturulmak zorunda kalındı.

Wellerstein, haritanın kullanım şeklini inceleyerek insanların nükleer saldırılar hakkındaki düşüncelerinin görüldüğünü de söylüyor. Genelde kullanım, “bir nükleer saldırı olursa, ucu bana dokunur mu?” sorusunun yanıtını aramak şeklinde ortaya çıkıyor.  

Nukemap sitesine buradan ulaşabilir ve simülasyonları çalıştırabilirsiniz.

ETİKETLER:
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.