Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sadece 0,4 saniyede 10.000 kat genişleyebilen yapışkan madde yayan canlı: Myxini

12.04.2023
24
A+
A-

Dünyanın en sümüksü hayvanı olan Myxini, sadece 0,4 saniyede 10.000 kat genişleyebilen yapışkan bir madde yayarak düşmanlarını darmaduman edebiliyor.

Sadece 0,4 saniyede 10.000 kat genişleyebilen yapışkan madde yayan canlı: Myxini

Balçık yılan balığı, hagfish, Myxini veya asalak balık olarak da bilinen kaygan Myxiniforme, ilginç bir savunma mekanizmasına sahip. Bu canlılar, sahip oldukları yapışkan maddeyi (slime) kullanarak, bir saniyeden daha kısa sürede yırtıcı hayvanların solungaçlarını tıkayabiliyor ve bunu bir savunma mekanizması olarak kullanacak şekilde evrimleş gibi görünüyor.

Myxini, 0,4 saniyede boyutunun 10.000 katına genişleyen mukus üretebilen, gezegendeki en sümüksü hayvanlar olarak kabul ediliyor. Kayıtlı videolar, bu balığın ürettiği yapışkan maddenin yırtıcıları uzaklaştırmada ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Özellikle iyi bir örnek, öldürmek için yaklaşan bir köpekbalığının, muhtemelen ağzına sıkışmış kükürt topunun arasına karışan pişmanlık tadıyla, anında kurbanından vazgeçmesini gösteriyor.

Bu balığın ürettiği yapışkan madde, deniz suyunun sümük bezleri tarafından salgılanan iki farklı bileşenle etkileşime girmesiyle oluşur. Bunlar, deniz suyunda hızla şişen ve patlayan, mukus iplikçiklerinden yumak gibi bir ağ oluşturan müsin veziküllerini ve ara filament (IF) adı verilen bir tür lif açısından zengin iplikleri içeriyor.

Bu tekil IF ipliklerinin genişliği yalnızca 12 nanometre, ancak uzunlukları 15 santimetreye kadar çıkabiliyor. Konik ilmek katmanlarından oluşan çile adı verilen iplik benzeri demetler halinde düzenleniyorlar.

Araştırmacılar, 2019 tarihli bir makaledeki Myxini slime’ının gizemini ve suya nasıl bu kadar hızlı patladığını çözmek için iplik hücrelerinin deniz suyuyla temas ettiğinde nasıl davrandığını daha yakından inceledi. Çilelerin bir avcı saldırısının zaman çerçevesi içinde (100 ila 400 milisaniye arasında) çözülmeye başladığını ve çile avcının ağzı gibi bir yüzeye tutturulursa bunun daha da hızlı olabileceğini gördüler.

Çileler bu süre içinde ilk boyutlarının 10.000 katına kadar genişleyerek mukus veziküllerinin solungaçları istila eden gerçekten rahatsız edici bir yapışkan top oluşturmak için bir araya getirebileceği bir iplik ağı oluşturabilir. Demetleri bir arada tutan protein yapıştırıcısını deniz suyu çözerek elastik enerji depolarını serbest bıraktığı için bu dönüşüme tetikleyici olur.

ETİKETLER:
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.