Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Son 71 yılda dünyadaki mercan resiflerinin yarısı yok oldu

14.10.2021
37
A+
A-

Mercan resiflerinin tehlikede olduğu bilim insanları tarafından uzun zamandır biliniyordu. Ancak geçtiğimiz cuma günü OneEarth isimli dergide …

Son 71 yılda dünyadaki mercan resiflerinin yarısı yok oldu

Mercan resiflerinin tehlikede olduğu bilim insanları tarafından uzun zamandır biliniyordu. Ancak geçtiğimiz cuma günü OneEarth isimli dergide yayınlanan araştırma durumun ne derecede kötü olduğunu gözler önüne serdi.

Resifler ve onlarla ilgili biyoçeşitlilik hakkındaki şu ana kadar yapılmış en kapsamlı değerlendirmelerden biri olan çalışma, küresel mercan çöküşünün ne kadar hızlı olduğunun altını çizdi.

Araştırmaya göre 1950’lerden bu yana gezegenimizde bulunan mercan resiflerinin yarısı yok oldu. Uzmanlar, iklim değişikliklerinin, avlanmadaki artışın ve kirliliğin bu kırılgan ekosistemleri yok ettiğini ve toplulukların geçim kaynaklarını tehlikeye attığını belirtti.

Newfoundlan Memorial Üniversitesi’nde araştırma bilimcisi olan Tyler Eddy bu durumla ilgili, “Mercan resiflerinde azalma yaşandığını biliyorduk ancak küresel ölçekte bakıldığında bu tarz bir yok olmayla karşılaşacağımızı bilmiyorduk” ifadelerini kullandı.

Biyoçeşitlilik %63 düştü

Mercan resifleri; balıklar için yaşam alanı, kıyı toplulukları için koruma sağlayan, balıkçılık ve turizm için milyarlarca dolar üreten biyoçeşitlilik noktalarıdır. Bu sebeple de gezegenimiz için oldukça önemlilerdir. Araştırmacılardan Mary Hagedorn da resiflerdeki düşüşün su sıcaklığı ve asitliğindeki değişimlerin sebep olduğunu ifade ediyor.

Bilim insanları ayrıca, 1950’lerden bu yana resiflerin yarısının yok olmasının yanı sıra, mercan resifleriyle ilişkili biyoçeşitliliğin de %63 oranında düştüğünü keşfettiler.

Uzmanlara göre mercan resiflerinin yok olması insanlığa sağladığı faydalar sebebiyle ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden de bu duruma karşı acilen önlem alınması ve kalan resiflerin korunması gerekiyor.

ETİKETLER:
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.