Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye’de elektrikli araç sayısının 2 milyona ulaşmasıyla petrolde 2.5 milyar dolar tasarruf sağlanabilir

18.01.2022
47
A+
A-

Dünya genelinde elektrikli araç kullanımı giderek artıyor. Çin, Avrupa ve ABD bu alanda öne çıkarken, Türkiye’deki geçiş süreci henüz …

Türkiye’de elektrikli araç sayısının 2 milyona ulaşmasıyla petrolde 2.5 milyar dolar tasarruf sağlanabilir

Dünya genelinde elektrikli araç kullanımı giderek artıyor. Çin, Avrupa ve ABD bu alanda öne çıkarken, Türkiye’deki geçiş süreci henüz emekleme aşamasında diyebiliriz. Elbette bunda yüksek fiyatların ve altyapı eksikliğinin payı büyük.

Peki durum şu an böyle ancak gelecekte nasıl olacak? Bu konuda öngörülerini paylaşan Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), yavaş büyüme ve hızlı büyüme olmak üzere iki farklı senaryo hazırlamış.

Yavaş büyüme senaryosuna göre 2030 yılında Türkiye’deki elektrikli araç parkı 930 bin adede ulaşabilir. Aynı senaryoda elektrikli araçların (otomobil ve hafif ticari) yeni satışlardaki pazar payı da yüzde 16 seviyesini görebilir.

Hızlı büyüme senaryosunda ise 2030 yılında elektrikli araç parkının 2 milyon adet olması mümkün. Bu senaryoda elektrikli araçların yeni satışlardaki pazar payı da yüzde 35 olarak öngörülüyor. Bu da 2030 yılında satılan her üç araçtan birinin elektrikli olacağı anlamına geliyor.

Yüksek büyüme senaryosunda elektrikli araçlardan kaynaklanan yıllık yaklaşık 6 teravatsaatlik elektrik talebinin 1,3 milyar dolar yatırımla yenilenebilir kaynaklardan karşılanabileceği öngörülüyor. Bu yatırımın gerçekleşmesiyle petrol ithalatında 2030’a kadar 2,5 milyar dolar tasarruf edilebileceği hesaplanıyor.

Raporda, karayolu ulaşımından kaynaklı sera gazı emisyonlarının, elektrifikasyonun gerçekleşmediği durumda 2020-2030 döneminde dörtte bir oranında artacağı belirtiliyor. Yüksek Büyüme Senaryosu’nda ise 2030’a kadar sera gazı emisyonlarının 10 milyon ton karbondioksit eşdeğeri azaltılabileceği hesaplanıyor. Bu da sektörün mevcut emisyonlarının yüzde 13’üne denk geliyor.

Elbette yukarıdaki değerler iyimser senaryoda karşımıza çıkıyor. Bu dönüşümün sürdürülebilirlik ve yeşil enerji yoluyla yapılması büyük önem taşıyor. Öte yandan pek çok ülkede teşvikler sunulurken bizde elektrikli araçlardan vergi alınması ve altyapı yetersizliği gibi konular bu duruma gölge düşürüyor.

Ayrıca yeni yılda yapılan büyük elektrik zammı da zaten ülkemizde yaygınlaşamayan elektrikli araçlara bakışı değiştiren detaylardan oldu. 

Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.