Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Twitter’ın algoritması, genç ve açık tenlileri tercih ediyor

10.08.2021
39
A+
A-

Twitter, fotoğraf kırpma sistemindeki algoritmik önyargıları tespit etmek için bir yarışma başlatmıştı. Şirket yarışmanın sonuçlarını açıkladı …

Twitter’ın algoritması, genç ve açık tenlileri tercih ediyor

Twitter, fotoğraf kırpma sistemindeki algoritmik önyargıları tespit etmek için bir yarışma başlatmıştı. Şirket yarışmanın sonuçlarını açıkladı.

Twitter geçtiğimiz sene kullanıcılar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda uygulamanın siyah yüzler yerine beyaz yüzleri tercih ettiğini öne sürdükten sonra Mart ayında otomatik fotoğraf kırpma özelliğini devre dışı bırakmıştı. Ardından da sorunu daha yakından incelemek için algoritmik hata ödülü başlattı.

Twitter açık tenlileri tercih ediyor

Yarışmada elde edilen bulgular iddiaları doğruladı. Kazanan yarışmacı algoritmanın ince, genç, açık tenli ya da sıcak tenli kişilerin yüzlerini tercih ettiğini tespit etti. İkinci ve üçüncü sıradaki yarışmacılar ise sistemin beyaz veya gri saçlı kişilere karşı önyargılı olduğunu, yaş ayrımcılığının tespit edildiğini ve görüntülerde Arapça yazılar yerine İngilizcenin tercih edildiğini belirtti.

DEF CON 29 konferansında açıklanan sonuçların sunumu sırasında Twitter’ın META ekibinin yöneticisi Rumman Chowdhury, katılımcıları algoritmik önyargının gerçek hayattaki etkilerini tespit edip açığa çıkardıkları için övdü.

Chowdhury, “Modellerimizdeki önyargılar hakkında düşündüğümüzde, bu sadece akademik ya da deneysel ifadesini kullanıyorum. Bu filtreyi oluşturuyoruz çünkü güzel olanın bu olduğunu düşünüyoruz ve bu da modellerimizi eğitmek ve çekici olmanın ne anlama geldiğine dair gerçekçi olmayan fikirleri yönlendirmekle sonuçlanıyor” dedi.

Twitter’ın yarışmasının sonuçları algoritmik sistemlerde toplumsal önyargıların nasıl çalıştığını gözler önüne seriyor. Aynı zamanda teknoloji şirketlerinin bu sorunlarla nasıl mücadele edebileceğini de gösteriyor.

Şirketin yarışmasında jüri olarak görev yapan Patrick Hall ise, tüm sistemlerde bu tür önyargıların bulunduğunu ve şirketlerin bunları bulmak için proaktif olarak çalışması gerektiğini vurguladı.

ETİKETLER:
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.