Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Twitter’ın yasaklı olduğu ülkeler

20.01.2022
43
A+
A-

Sosyal medya kullanımı yaygınlaşmaya devam ediyor. Bu platformlarda insanlar günlük yaşantılarından tutun yiyip içtiklerine kadar pek çok …

Twitter’ın yasaklı olduğu ülkeler

Sosyal medya kullanımı yaygınlaşmaya devam ediyor. Bu platformlarda insanlar günlük yaşantılarından tutun yiyip içtiklerine kadar pek çok paylaşıyor. Ancak her ülke bu durumu hoş karşılamıyor. Bazı ülkeler, güvenlik ya da prensip gibi nedenleri öne sürerek sosyal medya kullanımını yasaklıyor. Biz de sizler için Twitter‘ı baz olarak sosyal medya karşıtı olan ülkeleri listeledik. İşte ayrıntılar…

Twitter Spaces’in Clubhouse özelliği sonunda devrede

Twitter’ı yasaklayan ülkeler

Twitter’a erişim engeli getiren ülkeler listesine baktığımızda ilk olarak Kuzey Kore‘yi görüyoruz. Saç kesiminden giyim tarzına kadar birçok özgürlüğün kısıtlı olduğu ülkede tabii ki Twitter da yasak. Sosyal medya platformlarının kontrolünü de her şey gibi ülkenin lideri Kim Jong-Un tarafından sağlanıyor.

Dünyanın fabrikası olan üretim ülkesi Çin, Twitter’ı ülkelerinde engelleyenler arasında bulunuyor. Aynı zamanda ülkede Twitter’ın yanında Facebook ve YouTube da engelli durumda. Halk bunlar yerine devlet kontrolünde olan Weibo, Renren ve Youku gibi yerel platformları kullanıyor. Hatta bu platformlarda da ünlülerin ve zenginlerin gösteriş yapması yasak. Bu durum halkın popüler kültürden bihaber şekilde yaşamasını sağlıyor.

Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer alan Asya ülkelerinde de durum aynı şekilde. Genellikle siyasi nedenlerden ya da popüler kültürden uzak tutmak için yapılan Twitter yasağı mevcut durumda.

Afrika ülkelerinde ise durum biraz karışık. Twitter, daha önce Nijerya‘da yasaklıydı. Ancak Nijerya hükümeti, sosyal medya özgürlüklerinin kısıtlandığı nedeniyle bu yasağı kaldırdı. Nijerya dışında on yedi tane Afrika ülkesinde Twitter yasaklı konumda. Fakat Nijerya’nın yasağı kaldırması diğer ülkeler için de yeşil ışık yaktı.


Twitter’ın yasak haritası

Siz ülkelerin Twitter’ı yasaklaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ülkeler için gerekli mi yoksa özgürlüğe karşı bir uygulama mı? Yorum yaparak düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz…

Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.