Windows 11 için TPM 2.0 neden gerekli? Nasıl satın alınır?
Windows 11 ile birlikte hayatımıza giren kavramlardan birisi de TPM 2.0 oldu. Windows 11 sistem gereksinimlerinin TPM 2.0 güvenlik yongasını …

Windows 11 ile birlikte hayatımıza giren kavramlardan birisi de TPM 2.0 oldu. Windows 11 sistem gereksinimlerinin TPM 2.0 güvenlik yongasını zorunlu kılması sayısız kullanıcıyı soru işaretleri içerisinde bıraktı. Peki TPM 2.0 nedir ve nasıl satın alınır?
TPM 2.0 nedir?
Trusted Platform Module yani güvenilir platform modülü olarak tanımlayabileceğimiz TPM yongası bilgisayarınızdaki kritik verilerin korunmasına yardımcı oluyor. Şifreler, sertifikalar, şifre anahtarları veya onay süreçleri bu modül üzerinde şifrelenmiş bir şekilde depolanıyor ve saldırılardan korunuyor. Anakarta entegre edilen mikro kontrolcü temelli TPM yongası hali hazırda ikinci nesli ile piyasada yer alıyor.
Microsoft yeni işletim sisteminin daha güvenli bir ortama kurulması için TPM 2.0 yongasını zorunlu kılıyor. Aslında TPM oldukça eski bilgisayarlarda da mevcut ancak TPM 2.0 çok daha eskiye gitmediği için uyumluluk sorunu ortaya çıktı.
TPM 2.0 yongasına sahip olmayan kullanıcılar Windows 11 işletim sistemini kurabilmek için farklı yollar arıyor. Microsoft bir süre önce desteklenmeyen bilgisayarlara nasıl Windows 11 kurulabileceğine dair bir yöntem göstermişti. Ne var ki TPM 1.2 ve önceki sistemlerde bu işe yaramayabiliyor ve gelecek güncellemeler için bir garantisi yok.
Windows kontrol yazılımı ile TPM 2.0 desteği olmadığını görebilirken diğer bir araçla daha kontrol yapabilirsiniz. İlk olarak Windows tuşu ve R tuşlarına basarak Çalıştır menüsüne gitmeli ve tpm.msc yazmalısınız. Açılan TPM yönetim aracından yonganın 2.0 sürümü olup olmadığını denetleyebilirsiniz.
Diğer taraftan yazılımsal TPM 2.0 etkinleşme yaparak da elde edenler mevcut. Anakart modelinize ait UEFI ayarlarına girdiğinizde AMD için fTPM, Intel için PTT menüsünden etkinleştirme yapabilirsiniz. Yine yazılımsal TPM etkinleştirmenin de garanti olmadığını belirtelim.
TPM 2.0 nasıl satın alınır?
Bazı kullanıcılar ise imkân dahilinde anakartına TPM 2.0 modülü aramaya başladı. Bilgisayarınıza TPM 2.0 almaya karar verdiyseniz bazı takip etmeniz gereken bazı adımlar mevcut.
İlk olarak anakartın TPM 2.0 için bir bağlantı girişi olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor. Cihaz kullanım kılavuzlarında bunu bulabilirsiniz. Ayrıca bağlantının 14 mü yoksa 20 mi olduğunu da kontrol etmeniz gerekiyor. TPM 2.0 modülünü yine anakartınızın markasına göre almanız daha güvenli olacaktır.
N11, Gittigidiyor, Amazon gibi platformlarda gerek yurt içi gerek yurt dışı TPM 2.0 modülleri satılıyor ancak Windows 11 sonrasında ciddi bir yığılma yalandı ve sonuçta stok sıkıntıları başladı. Şu sıralarda stok bulabilmek pek mümkün olmayabilir. Genelde 200TL civarında bulabildiğiniz TPM 2.0 fiyatları stok sıkıntısı nedeniyle çok daha yüksek seviyelere ulaşabilir. Bu bakımdan bir süre beklemede kalmak en iyisi.