Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yargıtaya yapay zeka geliyor

19.01.2022
41
A+
A-

Yargıtay kararları, kanunların daha iyi değerlendirilebilmesi ve davaların sonunun belirlenmesinde büyük önem taşıyor. Emsal niteliği …

Yargıtaya yapay zeka geliyor

Yargıtay kararları, kanunların daha iyi değerlendirilebilmesi ve davaların sonunun belirlenmesinde büyük önem taşıyor. Emsal niteliği taşıyan Yargıtay kararları, davaların sonucunu etkiliyor. Durum böyle olunca vatandaşlar ve avukatlar, dava açmadan önce ilgili tüm Yargıtay kararlarını inceliyor.

Yargıtayda yapay zeka sistemi 2023’te devreye girecek

Yargıtay kararlarına hızlı erişim için yurt dışında yapay zeka sistemi kullanılıyor. Türkiye’de de Yargıtaya yapay zeka sistemi geliyor. Sisteminin ihale süreci tamamlandı ve 2023’te devreye girmesi planlandı.

Yapay zeka ne işe yarayacak?

Yargıtayda yapay zeka sistemi, karar alımıyla ilgili bir müdahalede bulunmayacak. Tüm Yargıtay kararlarına hızlı ulaşım imkanı sunacak. Yapay zekaya girilen bilgiler ışığında konuyla ilgili tüm Yargıtay kararları ilgi ve önem sırasına göre listelenecek. Böylece vatandaşların ve avukatların saatlerce araştırma yapması gerekmeyecek. 2015’ten bu yana tüm Yargıtay kararları kamunun erişimine açık şekilde paylaşılıyor. Bu süreçte 6 milyondan fazla karar ilan edildi. Karar sayısı arttıkça ilgili kararlara erişim de zorlaşıyor. Davayla ilgili önemli Yargıtay kararları gözde kaçabiliyor. Yapay zeka sayesinde bu dert ortadan kalkacak.

Sistemin ilerleyen aşamalarında ise vatandaş ve avukatlar elindeki tüm verileri ve delilleri sisteme girerek davayı kazanma ihtimalini öğrenebilecek. Dava açıp açmama kararı buna göre verilebilecek.

Bu özelliklerin yanı sıra savcılık ve müzakere sürecini hızlandırmak için de yapay zekadan yararlanılacak. Yapay zeka, 200-300 sayfalık dava dosyalarının özetlerini hazırlayacak.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, sistemin ücretsiz olmasını planladıklarını söylemişti.

Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.