Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yeni araştırma bulguları, Mars’ta yaşam olabileceği varsayımını sarstı

01.08.2021
47
A+
A-

İçlerinde NASA’nın ve SpaceX’in de yer aldığı birçok uzay girişimi Mars gezegeniyle yakından ilgileniyor. Hatta bazı girişimler yakın …

Yeni araştırma bulguları, Mars’ta yaşam olabileceği varsayımını sarstı

İçlerinde NASA‘nın ve SpaceX‘in de yer aldığı birçok uzay girişimi Mars gezegeniyle yakından ilgileniyor. Hatta bazı girişimler yakın zamanda bu gezegene insanlı yolculuk yapmayı da planlıyor. Kuşkusuz Mars’a dair bu ilginin olmasının en büyük sebebi, Mars’ta hayat olabileceği fikri. Mars’taki hayat belirtisini artıran önemli bulgulardan birisi de üç yıl önce radarlar aracılığıyla, Mars’ın güney kutbunda tespit edilen göllerdi.

2018 yılında Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Mars Gelişmiş Yeraltı ve İyonosfer Sondajı Radarı (MARSIS), Kızıl Gezegen‘in güney kutup buzulunun altında sıvı bir gölün varlığını tespit etmişti. Araştırmacılar bundan iki yıl sonra her biri 10 km genişliğinde birkaç tuzlu göl bulmuştu. Bu duruma göre de araştırmacılar gezegende suyun olması dolayısıyla, yaşamın da olduğunu düşünmüşlerdi.

Öte yandan bugün ABD’nin Arizona eyaletinde yer alan Gezegen Bilimleri Enstitüsü (Planetary Science Institute) araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalışmada tespit edilen göllerin, su yerine donmuş kil olabileceği iddia edildi. Çalışmanın başyazarı Isaac Smith, 2018 yılında alınan verilerin artık bir geçerliliğinin olmadığını söyledi.

Smith’in aktardığına göre çok düşük sıcaklıklarda donmuş katı killer yansıma yapabilir ve MARSIS gözlemlerinde de bu su gibi görünmüş olabilir. Smith ve arkadaşları bu teorilerini ispatlamak için de laboratuvarda kilin bu yansımayı oluşturup oluşturamayacağını denediler. Geophysical Research Letters adlı bilimsel dergide yayınlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, laboratuvardaki smektitleri (seramik killer) -7 dereceye kadar soğuttular. Bu sıcaklıkta, suyla bağlanmış smektitler, MARSIS’in tespit ettiği parlak radar yansımalarını üretti.

Bununla birlikte Smith’e göre Mars’ın buzul bölgelerinde suyun sıvı olarak durabilmesi için fazla miktarda ısı ve tuz gerekiyor. Bu anlamda volkanik kayaya benzer kilin orada bulunması, daha mantıklı bir açıklama haline geliyor.

ETİKETLER:
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.