Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yeni görüntü sensörleri tamamen karanlıkta bile başarılı sonuçlar veriyor

04.01.2022
38
A+
A-

Bugün görüntü sensörleri en iyi dönemini yaşıyor olsa da halen üstesinden gelinemeyen bir problem var: Düşük ışık koşulları. Zaman zaman …

Yeni görüntü sensörleri tamamen karanlıkta bile başarılı sonuçlar veriyor

Bugün görüntü sensörleri en iyi dönemini yaşıyor olsa da halen üstesinden gelinemeyen bir problem var: Düşük ışık koşulları. Zaman zaman karanlığa varan düşük ışık koşullarında iyi bir performans için yıllardır farklı çözümler geliştiriliyor. Sensör tabanlı iyileştirmelerin yanında yapay zekâ da dahil yazılımsal iyileştirmeler de yapılıyor. 

Canon yeni sensörü ile iddialı

Fotoğrafçılık sektörünün önemli isimlerinden Canon yeni geliştirdiği sensör ile geleneksel sensörlerin neredeyse 10 katı kadar daha fazla ışık alarak karanlık denebilecek ortamlarda dahi başarılı sonuçlar elde edebiliyor. Bu teknoloji SPAD olarak adlandırılıyor. 

Canon’un 2020 yılında ilk prototipini ürettiği SPAD sensör teknolojisi CMOS olarak bildiğimiz metal oksit tabanlı sensörlere göre önemli avantajlara sahip. CMOS sensörler ışığın yoğunluğunu ölçerek elektrik sinyallerinde dönüştürüyor. Her pikselin belirli bir zaman diliminde algıladığı fotonların sayısına göre görseller üretiyor. Daha fazla ışık daha kaliteli görseller anlamına geliyor. 

SPAD olarak adlandırılan tek foton diyot teknolojisi sensörün piksellerine giren tek bir fotonu güçlendirerek büyük miktarda elektrik enerjisi atımına dönüştürüyor. Tek bir fotondan çoklu elektronlar üretmek çok ciddi bir hassasiyet kazandırıyor. Böylece kamera çok düşük ışığın olduğu alanları rahat bir şekilde algılayabiliyor. 3.2 milyon piksel ile birleştiğinde ekstrem görsel kaliteye ulaşılıyor. 

SPAD teknolojisi ayrıca nesnelerin arasındaki mesafeyi ölçerek ışığın yansımalarını hesap edebiliyor. Böylece 3 boyutlu nesnelerin arasındaki alanı hesaplayabiliyor ve çevrenin modellemesini yapabiliyor. Otonom araçlar ve navigasyon sistemleri için de önemli bir gelişme olduğu söylenebilir. 

SPAD sensörler CMOS sensörler ile aynı üretim teknolojisini kullandığı için maliyet tarafında önemli bir etkisi olmuyor. Canon gelecek yıl SPAD sensörünü piyasaya sürmeyi planlıyor. Canon haricinde Panasonic ve Sony gibi oyuncular da SPAD teknolojisi üzerinde çalışıyor. 
 

ETİKETLER: ,
Özgür Aysu
www.ozguraysu.com.tr
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.